Over ons: Capoeira Twente

Capoeira is een uit Brazilië afkomstig gevechtskunst. Kenmerkend voor dit acrobatische gevechtsspel zijn haar afwisselende aanvallende beentechnieken en ontwijkingen en de muziek die het spel ritme en continuïteit geeft. De interactie met de sparringspartner en de verrassende capriolen maken deze gevechtskunst tot de meest speelse onder de gevechtskunsten. Maar vergis je niet, de mythe dat er bij capoeira geen contact is of mag zijn is enkel een mythe. Waar is de uitdaging in rechtstreeks uitdelen? Juist. Bij capoeira draait het om de onvoorspelbaarheid, timing en de spanning van de verassing. Daarbij moet het spel door kunnen gaan, dus dragen we zorg voor onze sparringspartners en zoeken we uitdaging in de continuïteit van het spel. 

 

In Hengelo en Enschede verzorgen we wekelijks capoeira trainingen voor kinderen, jeugd en volwassenen. Capoeira Twente wordt geleid door instructeur Muzenza. 

 

Gemoedelijke sfeer

Respect en behulpzaamheid zijn onze grondwaarden. Bij Capoeira Twente trainen mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten. De persoonlijke ontwikkeling van alle deelnemers staat centraal. Of je nu behendiger, standvastiger, acrobatischer, flexibeler, sneller, moediger of sterker zou mogen worden. In capoeira kan het allemaal. Buiten dat is het gewoon iedere keer een beleving op zich om te trainen, te 'sparren' in de kring of de muziek te maken. 

 

Gezelligheid en groepsactiviteiten

Door het  jaar heen zijn er verschillende activiteiten buiten de trainingen om waarin we dingen samen doen. Zie ook de activiteitenkalender. Iedere periode hebben we een periode 'roda' (=capoeira spel in muzikale kring) waarbij leden en ouders van leden iets lekkers klaarmaken en dit nadien samen gedeeld word.

 

Kennismaken met capoeira?! Doe eens mee met een paar trainingen en ervaar capoeira echt. We kunnen ook naar jou toe komen. Boek ons voor een demo of workshop.

 

Kleding en gradaties

Tijdens trainingen is het fijn om flexibele kleding te dragen. Een speciale capoeira broek (abada) is erg geschikt. Bij ceremoniële gelegenheden zoals een koordenwisseling dragen alle groepsleden het uniform van de groep. De witte abada worden gebonden met gekleurde koorden. Iedere kleur symboliseert de ervaring van de speler die het draagt. 

De kleuren van onze koorden: